Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/x137host/hristianstvo.net/daniel/cmsimple/cms.php on line 43
Daniel & Vered-Chen Rozen - Татуировките и Библията
 

Татуировките и Библията

КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ЛЕВИТ 19:28?

Левит 19:28 е най-големият кошмар за християните (или така наречените християни) татуисти и носители на татуировки. Господ просто, ясно, категорично и без никакво съмнение осъжда татуировките: Заради мъртвец да не правите порязвания по месата си, нито да начертавате белези по себе си. Аз съм Господ.” (Левит 19:28).

Нито да начертавате белези по себе си Може ли да бъде казано по-ясно от това? Просто. Недвусмислено. Категорично. Бог го казва. Аз Му вярвам. Това го установява. Прав ли съм? Не е трудно. Ясното изявление на Божието Слово не се харесва на това поколение от непокорни, плътски, светски, свободомислещи, несмислени християни. Вместо да се покоряват на Бога, те изразходват всичките си усилия, за да оправдаят отявленото си непокорство на Словото Му. Как успяват да заобиколят Левит 19:28? Ясно е. Ето: „Нито да начертавате белези по себе си”.

Много християни, когато се сблъскат с Левит 19:28, викат: Ей, пич, това не е за днес. Човече, това е в Стария Завет. Аз съм под Новия Завет.” Знаеш ли, че содомията (извратен секс с животни) е забранена само в Стария Завет? В Левит 18:23 и 20:15-16. Единствено в Стария Завет! Е, пич, означава ли това, че Святият Бог сега, под Новия Завет, позволява содомията?

Между другото, някога чел ли си Левит 19:29? Стихът, който следва след това не е за мен” (Левит 19:28). Да не оскверниш дъщеря си, като й допуснеш да стане блудница, да не би земята да изпадне в блудодеяние, и земята да се напълни с беззаконие” (Левит 19:29). Това е единственото място в Библията, където Бог директно забранява на родителите да оскверняват дъщерите си, като им заповядва да не допускат децата им да проституират. И тъй като това е САМО в Стария Завет, левитския закон (и Ей, пич, ние НЕ сме под закон), ТРЯБВА да е позволено от Господ за един родител да накара дъщеря си да проституира. Същия болен, извратен, нечестив начин на мислене като това-е-само-в-Стария-Завет-татуист-татуиран. Същата логика. Същото непокорство. Същото изопачаване на Божието Слово.

Има и много други морални закони”, които са забранени само в Стария Завет, като например човешките жертвоприношения на деца. Никъде в Новия Завет те не са забранени. Означава ли това, че сега, под Новия Завет, Бог Всемогъщи одобрява принасянето на деца чрез огън като човешки жертвоприношения?

Коментарът на Матю Хенри за началото на Левит 19 глава обяснява, че по-голямата част от Левит 19 (както и стих 19:28), са морални заповеди, които се отнасят не само за Израел, но и за новозаветните християни днес. „Има някои церемониални наставления в тази глава, но повечето от тях са морални... По-голямата част от тези предписания са задължителни за нас, защото те са обяснение на десетте заповеди." (Коментар на Матю Хенри, Левит 19:28).

ТОВА СЕ ОТНАСЯ САМО ЗА МЪРТВИТЕ"

Най-любимото извинение на татуистите за непокорство им на Левит 19:28 е: „Това се отнася за мъртвите, да не отпечатваме белези по себе си заради мъртвите. Значи е добре, когато това не е заради мъртви." Вижте, за мъртвите!", за мъртвите!", ще бъде ли добре да се прави сатанинско кръвопускане, самоосакатяване или нарязване по месата, стига да не е заради мъртвите? Това е от същия стих. Хммм...?Заради мъртвец да не правите порязвания по месата си, нито да начертавате белези по себе си. Аз съм Господ.” (Левит 19:28).

Обърни внимание също, че фразата заради мъртвец” се отнася само за да не правите порязвания по месата си”. Забраната нито да начертавате белези по себе си” не е пряко свързана с фразата заради мъртвец”. Също така стихът ясно казва, да не начертаваме никакви белези по себе си. Точка.

Изключително популярният и авторитетен библейски речник на Мерил Ф. Юнгер дава следното определение за белези”, включени в разяснението на стиха: В Левит 19:28 ние откриваме две забрани на неестествено обезобразяване на тялото: Вие не трябва по никакъв начин да правите порязвания на плътта си заради мъртви, нито да отпечатвате каквито и да било белези върху себе си." Последното (Heb. qa aqa, incision) се отнася за татуирането и не е сврзано с езическите обичаи, а има за цел да внуши на израилтяните подходяща почит към Божието творение.(Merrill Е. Unger, Библейски речник, изд. 1974 г., стр. 696).

Забележи! Unger учи, че татуировките са забранени, без значение, дали имат връзка с езическите обичаи и идолопоклонството. С други думи, самата татуировка, независимо от причината, е забранена. Амин.

Библейската енциклопедия на Уиклиф в определението за татуиране ясно казва: Докато порязванията на плътта тук се отнасят за траурни обичаи (заради мъртвите), то татуирането не изглежда да е свързано с подобна практика." (Wycliffe’s Bible Encyclopedia, изд. 1975 г., стр. 1664).

Новият Американски Коментар на Левит 19:28 пише, че забраната важи за: „нарязванията по тялото за мъртвите и поставянето на татуировки." (Mark F. Rooker, The New American Commentary on Leviticus, изд. 2000, стр. 262). Изрично е упоменато, че татуировките не са „за мъртвите".

Виждаш ли колко непочтено и непокорно е твърдението, че това не важи за новозаветните християни-татуисти? Намери нещата, които не харесваш в Словото на Бога, и ги изхвърли онези, които според теб не важат за новозаветните християни или са неприложими (това е само за мъртвите, въпреки че очевидно то не е). Същата тактика се използва от сатанински култове и еретици от години. Ти можеш да „докажеш” всяка заблуда с подобни измамни методи.

„ЗАБРАНЕНОТО" ПОДСТРИГВАНЕ

Един от най-глупавите и детински аргументи за оправдаване на християнската татуировка е този: Хей, човече, правиш ли си прическа или подрязваш ли си брадата? Бог осъди кръглото подстригване и изрязването краищата на брадите в стиховете преди забраната на татуировките. Пич, татуировката е същата като прическата." Вярваш или не, това е широко използван аргумент.

Виж контекста. Левит 19:26-28 категорично осъжда езическите, магьоснически и варварски практики. Стих 26 казва ясно: Да не ядете месо с кръвта му, нито да си служите с гадания или с предвещания.” Стих 28 забранява езическата, демонична практика на порязванията по човешката плът и татуировките. Защо Господ би вмъкнал между тези два стиха „осъждането на обикновеното подстригване на косите и брадите"? Разбира се, Той не би го направил. И определено не е направил това.

Левит 19:26-28 заявява: „Да не ядете месо с кръвта му, нито да си служите с гадания или с предвещания. Да не стрижете косата на главата си кръгло; и никой да не разваля краищата на брадата си. Заради мъртвец да не правите порязвания по месата си, нито да начертавате белези по себе си. Аз съм Господ.

Осъждането в стих 27 на „стриженето на косата кръгло и „развалянето краищата на братата е забрана на разпространената езическа практика, чрез която хората са се покланяли и са отдавали почит на небесните светила, подстригвайки се по определен начин.

Ето как коментарите на Матю Хенри и на Кофман обясняват подстригването” в Левит 19:27:

Хората, които са се покланяли на небесните светила, са подстригвали косата си в тяхна чест по такъв начин, че главите им да приличат на небесното кълбо, но както обичаят сам по себе си е глупав, така и поклонението им на техните лъжливи богове, е идолопоклонство.(Матю Хенри, Коментар на цялата Библия, Левит 19:27).

Херодот определя този вид прическа, оформяна по начин, наречен тонзура, като практика на религиозни култове от древни времена, които по този начин са почитали езическите си богове."(Coffman Коментари на Стария и Новия Завет, Левит 19:27).

Факт е, че до преди няколко години, почти всички, включително и най-либералните християни, знаеха, че татуировката е категорично забранена от Словото на Бога. И през цялата история, татуировката винаги е била осъдена от вярващите в Библията християни. Винаги. Всеки исторически ресурс, писан някога за татуировките, ясно потвърждава този факт.

Точно, както се е случвало в други култури с традиции в татуировките, когато тези езически племена се ‘обърнат’ към християнството, техните духовни и културни обичаи (включително татуиране, пиърсинг и разрязване) се обявяват за незаконни...” (Жан-Крис Милър /Jean-Chris Miller, The Body Art Book: Пълно, илюстрирано ръководство по татуировки, пиърсинг и други телесни модификации, стр. 9).

Всеки път, когато мисионери виждат татуировки, те се обявяват срещу тях.” (Стив Гилбърт, История на татуировката, стр. 101)

Макар че тези и други телесни модификации продължават да се практикуват нелегално като начин за нехристияни да се определят помежду си, не дай, Боже, бъдат заловени и разкрити." (Жан-Крис Милър, The Body Art книга, илюстрирано ръководство за татуировки, пиърсинг и други телесни изменения
, стр. 11)

До преди няколко години, на практика всички писмени коментари разбираха Левит 19:28 като открито осъждане на татуировката. Приемането на татуировки от християни дори не е било считано за сериозна дискусия.

Коментарът на Джеймсън, Фаусет и Браун пише за Левит 19:28 следното: „
Нито да отпечатате белези по себе си – чрез татуиране на цветя, листя, звезди и други произволни емблеми и фигури по различни части от тялото. Отпечатването понякога е направено с помощта на нажежено желязо, друг път с мастило или боя, както се прави от арабските жени в наши дни и от различни касти на индусите. Вероятно силната склонност да се приемат такива белези в чест на някой идол е дала повод за забраната в този стих. Разумно е тези практики да бъдат забранени, защото са признак на отстъпничество, а веднъж направени, те са непреодолими препятствия за възвръщане." (Jameison-Faussett-Brown Commentary and Explanatory on the Whole Bible).

Джеймс М. Фрийман в чудесната си книга Новите нрави и обичаи на Библията" казва за Левит 19:28 следното: „Забранено е татуирането. И рязането на плътта, и татуирането са били извършвани от езичниците, а Бог е забранил хората Му да правят тези неща, по подобие на тях." (James M. Freeman, The New Manners & Customs of the Bible, изд. 1998 г., стр. 157).

Коментарът на Кофман на Стария и Новия Завет, казва за Левит 19:28 следното: „Това че рязането на човешката плът е характерно за езическите култове, се доказва и от поведението на валаамовите жреци на планината Кармил, при спора им с пророк Илия. Татуирането също е езическо изобретение... Християните по принцип го осъждат, независимо от факта, че то е широко разпространено днес. В светлината на това, което Бог казва тук и предвид историята, изглежда странно, че някой би платил на друг, за да го татуира." (Coffman's Commentaries on the Old and New Testament, Левит 19:28).

Чарлз Р. Ердман в коментара си върху Левит 19:28 пише: „Обичаят на татуирането е забранен, въпреки че е бил разпространен сред всички народи от древността." (Charles R. Erdman, Книгата Левит, изд. 1951 г., стр. 93)

Но известната съвременна Нейвс Библия най-добре го изяснява. По темата „татуиране", Nave’s просто и без заобикалки пише: „Татуирането е забранено, Левит 19;28" (Nave's Topical Bible, стр. 1312).

КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ИСАЯ 44:5 И ЗА ЕЗЕКИЛ 9:4?

Виждал съм няколко твърдения на християни татуисти, които претендират, че Исая 44 и Езекил 9 са примери за Божието одобрение на татуировките в Библията.

И Господ му рече: Мини през града, през Ерусалим, и тури белег върху челата на мъжете, които въздишат и плачат поради всичките мерзости, които стават всред него.” (Езекил 9:4).

Един ще казва: Аз съм Господен; Друг ще се нарича с Якововото име; А друг ще подписва с ръката си, че ще служи Господу, И ще произнася с почит Израилевото име.” (Исая 44:5).

Следващото отлично обяснение на Исая 44:5 и Езекил 9:4 е взето от един еврейски уебсайт:

1) В Левит 19:28 се говори за „k'thoveth qa'aqa”. „K'thoveth” означава „писмено
или надпис”. „Qa'aqa" идва от корен, чието значение е да вмъкнеш или да поставиш във". Прочетено заедно, това е: надпис, вкаран във” (виж коментара на Раши по този стих). Еврейската устна традиция обяснява, че този стих говори за онова, което днес ние наричаме татуировки, тоест драскане или пиърсинг на кожата и попълването й с пигмент (виж трактат „Макот” 21a).

2) Исая 44:5 използва думата „yichtov", която означава „ще пиша” без думата „qa'a'qa", „да вмъкнеш или вкараш във". Исая не говори за татуировки. Това, което той казва, е:
и той ще пише с ръката на Бога", като някой, който подписва договор, за да изрази своето максимално обвързване и задължение (виж коментара на Metzudath David върху този стих).

3) Езекил 9:4 използва думата „tav", която означава„белег или знак”. Човекът, облечен в ленено отива и белег върху челата на праведните, а не ги татуира.

Ако някой чете стиховете Исая 44:5 и Езекил 9:4 в оригинала им на иврит, никога не би си и помислил, че те говорят за татуировки.

„ТАТУИРАНИЯТ” ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС...

Някои християни татуисти стигат толкова далеч в своята наглост! Те твърдят, че Господ Исус Христос има татуировка. Много от тях претендират, че когато се върне на кон, както е описано в Откровение 19 глава, Той ще има татуировка на бедрото Си.

Откровение 19:11-16 казва: „След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно. Очите Му бяха огнен пламък, на главата Му бяха много корони и носеше написано име, което никой не знаеше, а само Той; и беше облечен в дреха, попръскана с кръв; и името Му беше Божието слово. И небесните войски, облечени в бял и чист висон, следваха подир Него на бели коне. Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий. И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име,  ЦАР НА ЦАРЕТЕ
, И ГОСПОД НА ГОСПОДАРИТЕ.”

Зная, трудно е за вярване, че християни могат да бъдат заблудени, но ето доказателство: „И какво да кажем за Самия Христос? На две места в глава 19 нашият Господ е описан с името Си, написано върху Неговото бедро (стихове 12 и 16). Колкото и немислимо да е за някои, да си представят нашия Господ Исус с татуировка, авторът на Откровението не е имал проблем с това." (
www.larryoverton.com/berean/tatoos.htm)

Откровение 19:16 несъмнено се отнася за „дрехата на бедрото Му" – „Той имаше по Неговата дреха и на бедрото си...” Може ли някой с духовно разбиране (и ум) наистина да повярва, че Господ Исус Христос има татуировка? Не е ли удивително колко духовно сляп става човек, когато се опитва да оправдае своето непокорство чрез Божието Слово?

Противното, извратено, порочно тълкуване на „татуирания" Исус в Откровение 19:16, е наистина страшно, защото изкарва Христос ГРЕШНИК. Това значи, че Господ ОЧЕВИДНО е нарушил Левит 19:28. Излиза, че Исус Христос не е Свят и че не е безгрешният и непорочен Божий Агнец, щом като явно е бил непокорен, нарушавайки Левит 19:28. И ако Господ Исус Христос е извършил грях – всеки човек или е в ада или е по пътя към ада. Без безгрешния, непорочен Божий Агнец няма спасение. Това изопачаване отнема съвършения Спасител, който плати за нашите грехове.

Благодаря на Бога – въпреки „проповядването" на тези духовно
болни, извратени, християни татуисти – Господ Исус Христос е без грях – и без „татуировка"!

Знайте, че не с тленни неща – сребро или злато – сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист.” (1 Петрово 1:18-19).

Защото нямаме такъв първосвещеник, Който да не може да състрадава с нас в нашите немощи, а имаме Един, Който е бил във всичко изкушен като нас, но пак без грях.” (Евреи 4:15).

Който за нас направи грешен Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога.” (2 Коринтяни 5:21).

Защото и на това сте призовани; понеже и Христос пострада за вас, и ви остави пример да последвате по Неговите стъпки; Който грях не е сторил, нито се е намерило лукавщина в устата Му.” (1 Петрово 2:21-22).

Всеки, който върши грях, върши и беззаконие, защото грехът е беззаконие; и знаете, че Той се яви да носи греховете. В Него няма грях.” (1 Йоан 3:4-5).

ОСКВЕРНЯВАНЕ ХРАМА НА ЖИВИЯ БОГ

Повечето християни, дори и най-плътските и отпадналите отвярата, никога не биха
опетнили или осквернили сградата на местната църква. Даже най-безскрупулните и безсрамни хора имат уважение и почит към църковната сграда. Но знаеш ли? Ако наистина си новороден, Святият Дух обитава в теб (Йоан 14:17, Римляни 8:9, 11) и твоето тяло е храм на Бога. Това много ясно е казано в Библията: „Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас, когото имате от Бога? И вие не сте свои си, защото сте били с цена купени; затова прославете Бога с телата си, и с душите си, които са Божии.” (1 Коринтяни 6:19-20).

Господ предупреждава няколко пъти за сериозността от оскверняването на Божия храм – твоето тяло. В 1 Коринтяни 3:16-17 Бог ясно и строго осъжда разрушаването на тялото, което е Негов храм. Ако някой разваля Божия храм – НЕГО БОГ ЩЕ РАЗВАЛИ: „Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас? Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали; защото Божият храм е свет, който храм сте вие.” (1 Коринтяни 3:16-17).

Християнино, приятелю мой, внимавай добре какво правиш със своето тяло! То е храм на Святия Бог. Затова не смей да го оскверняваш с езическите татуировки, които по същност представляват поклонение на дявола.
Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали". Това, което Господ казва, Той наистина го има предвид!

Бог не е човек та да лъже, Нито човешки син та да се разкае; Той каза, и няма ли да извърши? Той говори, и няма ли да го тури в действие?” (Числа 23:19).

Недейте се лъга; Бог не е за подиграване: понеже каквото посее човек, това ще и да пожъне. Защото, който сее за плътта си, от плътта си ще пожъне тление, а който сее за Духа, от Духа ще пожъне вечен живот.” (Галатяни 6:7-8).

Наистина ли вярваш, че Господ Исус Христос е доволен да вижда християни, покрити с татуировки? Честно, смяташ ли, че Божията съвършена воля за който и да било християнин е, да бъде „белязан" с демонична татуировка? От безпристрастната документация и Библията е видно (и бихме могли да добавим още много, много повече), че татуирането има езически произход и по своята същност то представлява поклонение на сатана. Всеки историк и изследовател на татуировката проследява корените й до езическото идолопоклонство. Всеки един.

Във 2 Коринтяни 6:14-17 има още едно важно предупреждение срещу татуировките. Обърни внимание на стиха за „общението" и споразумението с Христос и с Велиал (дявола). Стих 16 е много интересен. Той се отнася до „общението" на твоето тяло – храма на живия Бог.

2 Коринтяни 6:14-17 казва: „Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината? И какво съгласие има Христос с Велиал? Или какво съучастие има вярващия с невярващия? И какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; и ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде. Затова, излезте изсред тях и отделете се, казва Господ, и не се допирайте до нечисто; и Аз ще ви приема.”

Пишейки това, аз зная, че много от християните (или така-наричащи се християни) няма да се интересуват от Божиите заповеди. Те ще продължат да правят това, което си искат – въпреки рая или ада. Но има и много християни, които желаят да служат на Бога повече от всичко друго – с всяка частица от душата си. Говорил съм с много, много християни, които са мислели да се татуират. Но след като съм им показвал сатанинския произход на татуировката, те са проумявали, че това е в разрез с Божията воля. И това са онези „добри и верни слуги” на Господ Исус Христос, за които е написано това: „Господарят му рече: Хубаво, добри и верни слуго! Над малкото си бил верен, над многото ще те поставя; влез в радостта на господаря си.” (Матей 25:23).

Приятелю, Бог те обича и желае повече от  всичко да Го обичаш и да Му се покоряваш. Той иска на първо място да получиш спасение, като приемеш Господ Исус Христос (Йоан 1:12). И след спасението, Неговата воля за теб е, да Му служиш и да Го обичаш с цялото си сърце, тяло, ум и душа. Ти няма да съжаляваш за това решение. Един ден ще проумееш стойността му.

Ако ти си истински християнин и все още имаш съмнения относно това, дали татуировката е съвършената воля на Бога, прочети отново тази статия с отворена Библия и бъди готов да чуеш Него. Изследвай стиховете в молитва. И преди да започнеш, моли се и поискай Святият Дух, който „да те упътва на всяка истина" (Йоан 16:13).

И тъй, вие, възлюбени, като сте предизвестени за това, пазете се да не би да се завлечете от заблуждението на беззаконните и да отпаднете от утвърждението си. Но растете в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Нему да бъде слава и сега и до вечния ден. Амин.” (2 Петрово 3:17-18).

Bookmark and Share     

 

 
 

 
 
 
 
Daniel & Vered-Chen Rozen