Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/x137host/hristianstvo.net/daniel/cmsimple/cms.php on line 43
Daniel & Vered-Chen Rozen - Пророчески отговор
 

Пророчески отговор

ЗА ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ДУХОВНА И ФИНАНСОВА СУША

Старият Завет е само сянка на идващите неща. Както Илия отиде в район, където властваше жестока суша, така мнозина днес преживяват духовна и финансова суша. Някои от нас се държат здраво за Божиите обещания, вярват и очакват. Това е добре, но обикновено винаги има нещо, което самите ние трябва да направим, за да позволим на обещанията да станат реалност. И чувствам, че чрез това кратко послание Святият Дух ще ти говори и ще те води в посоката, в която трябва да вървиш, за да изпълниш онова, което Той иска от теб. Отдели пет минути от своето време! Прочети това кратко послание и слушай Святия Дух – аз вярвам, че Той ще ти говори и ще ти каже какво да правиш.

Всичко, което имам, е малко...”

В ІІІ Царе 17 се разказва как Илия отиде в този район, който преживяваше ужасна суша и първото нещо, което той поиска от една вдовица, беше вода. След това я накара да му омеси питка. Вдовицата беше шокирана от факта, че пророкът, когото тя очакваше, й поиска точно двете неща, от които самата тя и синът й имаха най-голяма нужда. Но тя знаеше... Бог я беше предупредил, че ще я посети пророк и тя ще трябва да му послужи. В стих 9 Бог казва на Илия: „Стани, иди в Сарепта сидонска и седи там; ето, заповядах на една вдовица там, да те храни.

В стих 12 вдовицата се оплаква (перифразирам): „Да бъде благословено Божието име! Всичко, което имам, е само малко храна. Ще омеся хляб. Аз и синът ми ще се нахраним и после ще умрем. Защото повече няма да имаме нито храна, нито вода.” Илия обаче, й каза нещо много интересно в стих 13: „Не бой се! Иди, стори както каза, но омеси от него първо за мене една малка пита, та ми донеси, а после приготви за себе си и за сина си”. Това, което пророкът й отговори, практически беше: „Ти все още можеш да направиш това, което искаш, но първо направи, както аз ти казвам.” Тя се покори на Господното Слово, въпреки че беше в голяма оскъдица. Скоро след това синът й умря. Онова, което вдовицата не успя да осъзнае, е, че пророкува смъртта на сина си. Но Илия се помоли за момчето и силата на Бог го възкреси.

Чувам шума на изобилен дъжд

Илия отиде в града, опустошен от сушата. По това време там имаше 400 пророка на Ваал. Прочети ІІІ Царе 18 за себе си, но аз с мои думи ще ти предам какво той им каза: „Ей, стига вече! Нека да построим по един олтар – вие ще викате към своя си бог, а аз ще призова моя Бог, и който пръв отговори с огън, Той е Бог!” Пророците на Ваал приеха предизвикателството. Те започнаха да си нанасят рани по телата, като се порязваха, викаха, крещяха към техния бог, но без резултат. Илия ги укоряваше, казвайки: „Викайте по-силно, нали е бог? Сигурно си почива или е зает, или пък пътува за някъде, а може би спи и трябва да го събудите.” Не последва никакъв отговор.

Тогава пророкът накара хората от бедстващия район да донесат четири котела с вода и да ги излеят върху неговия олтар. И така три пъти. Четири котела с вода по време на страшна суша – това беше прахосничество. Но Илия подготви олтара и жертвения юнец. След като изля водата върху олтара, което според присъстващите там беше чиста загуба, и приготви юнеца, Илия извика към Бог и Той отговри с огън! Словото ни казва: „Тогава огън от Господа падна та изгори всеизгарянето, дървата, камъните и пръстта, и облиза водата, която бе в окопа” (стих 38).

В стих 41 Илия казва на Ахав: „Стани, пий и яж, че чувам 6ума от приближаващ се изобилен дъжд”. Малко след това той каза на слугата си да възлезе и да погледне към морето. Слугата възлезе и му каза: „Нищо не виждам.” Илия му каза да отиде отново. И така седем пъти. На седмия път, когато слугата се върна, каза: „Виждам едно малко облаче, колкото човешка длан.” А пророкът в отговор му каза: „Иди и кажи на Ахав да приготви колесницата си и да тръгва.”

ПРЕДАЙ НА БОГ МАЛКОТО, КОЕТО ИМАШ, И ТОЙ ЩЕ ОТГОВОРИ С ИЗОБИЛИЕ


Много от нас в момента живеят във финансова и духовна суша. Божиите пророци искат от нас да направим нещо, и искат и неща, които на нас в момента са ни най-необходими, защото са почти на свършване. Послушай вдъхновените думи на истинските пророци! Може би имаш син или дъщеря, които се нуждаят от Божията сила в живота си. Иди, вземи „четири котела” със своите най-необходими неща, и ги предай на Бог.

Когато Илия накара хората да се покорят на неговата заповед и да дадат на Бог нещото, от което най-много имаха нужда и което беше най-скъпо за тях, те всъщност не направиха това за Бог, за да може Илия да каже на Вааловите пророци: „Виждате ли, моят Бог е по-велик от вашия”, защото по-нататък Писанието казва, че Илия изби Вааловите пророци при извора. Той не се опитваше да се похвали. Тъй като беше пророк, Илия знаеше, че ако му предадат най-необходимото си нещо, Бог ще отговори по същия начин и те ще пожънат посятото. Облачето, голямо колкото човешка длан, се оказа изобилен дъжд.

Предай това, от което имаш най-голяма нужда в ръката на Бог! Иди и излей своята жертва на олтара на Бог! Не само, че огън ще слезе от небето и ще вземе твоето малко, но Бог ще отговори с изобилие! Виждам едно облаче (тази статия), голямо колкото човешка длан...

Bookmark and Share     

 

 
 

 
 
 
 
Daniel & Vered-Chen Rozen